Hoe ga je met elkaar om nu meer mensen thuis zijn? Hoe voorkom je irritaties en wat kun je doen als je er samen niet uitkomt?

Wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Houd je buren op de hoogte
Je kunt een briefje door de bus doen om aan je buren te vertellen dat de kinderen thuis zijn, dat je gaten in de muur gaat boren of één keer per dag een workout doet met het hele gezin. Vertel wat ze kunnen verwachten, tussen welke tijden het plaatsvindt en dat je je best doet geen extra overlast te geven.

2. Heb begrip voor elkaar
We helpen allemaal de verspreiding van het coronavirus te beperken. Plekken waar veel mensen komen vermijden we, bezoekjes aan familie worden uitgesteld en we blijven zoveel mogelijk binnen. De situatie vraagt om meer begrip voor elkaar want de maatregelen raken ons allemaal.

Wat als je zelf overlast ervaart van de buren?

3. Praat met de buren (via de telefoon)
Heb je op zich goed contact met de buren? Dan kun je ze opbellen. Volg de standaard richtlijnen bij burenoverlast: wacht even tot je boosheid gezakt is, bedenk van tevoren wat je wilt zeggen en heb begrip dat je buren ook liever niet aan huis gebonden zijn. Misschien hebben ze helemaal niet door dat ze overlast veroorzaken, een goed (telefoon)gesprek is het halve begin.

4. Schrijf een neutrale brief
Je kunt een brief schrijven waarin je vertelt wat je ervaart en wat je graag anders zou willen. De ik-vorm werkt het beste: ‘ik werk thuis en vind het lastig om mij te concentreren op mijn werk als jullie muziek hard staat. Kunnen we hier misschien een afspraak over maken?’ In plaats van: ‘jullie muziek staat altijd te hard, kan dit zachter?’ Buurtbemiddeling noemt dit een ‘warme brief’.

5. Kom je er niet uit met de buren?
Dan kun je voor advies en een luisterend oor terecht bij Buurtbemiddeling. Wij kunnen je helpen met het opstellen van een brief aan de buren, luisteren naar je verhaal of voorzien van advies.

Vind je het prettig om met onze coördinator te praten? Dan kun je bellen naar Jette Bertels, 06-47920229, maandag t/m donderdag tijdens kantooruren.