mantelzorg
wijkwinkel
buurtbemiddeling
activiteiten
welzijnscoaches
vervoer
over ons
onze resultaten

mantelzorg

Ben je mantelzorger, zorg dan ook voor jezelf!

Ondersteun jij een ouder, een partner, vriend(in), kind of buur? Vaak lijkt dat zo vanzelfsprekend. Het kan voldoening geven, maar kan ook lastig en zwaar zijn.  Dan is het goed te weten dat Mantelzorg VHL, onderdeel van Welzijn Vianen en SamenDoen mantelzorgondersteuning biedt.

mantelzorg vianen

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een naaste. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat diegene psychische problemen of een lichamelijke beperking heeft of langdurig ziek is. Die zorg kan heel breed zijn zoals bijvoorbeeld het doen van het huishouden voor een ander, het helpen met wassen en aankleden, gezelschap houden of de administratie regelen.

Nu zijn er allerlei definities van mantelzorg. Globaal hanteren wij de regel dat wanneer je meer dan acht uur per week onbetaald zorg verleent en dat langer dan drie maanden, je dan bij ons aan kunt kloppen. Maar ook als deze definitie voor jou niet geldt en de zorgvraag je te veel wordt, neem dan vooral eens contact op met onze Coördinator Mantelzorg om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Het maakt niet uit of je zorgt voor iemand die in de gemeente Vijfheerenlanden woont of als je zelf een inwoner van de gemeente Vijfheerenlanden bent en zorgt voor iemand buiten onze gemeente.

Meedenken in het behouden of vinden van de juiste balans
In een persoonlijk gesprek kijken we hoe we je kunnen ontlasten. Welke knelpunten ervaar je?
Wil je bijvoorbeeld meer informatie over het ziektebeeld van de persoon voor wie je zorgt? Misschien heb je allerlei praktische vragen? Of heb je de behoefte aan meer tijd of ontspanning voor jezelf? Waar jouw eigen mogelijkheden ophouden, zoeken wij mee naar bijvoorbeeld een vrijwilliger of logeer- of vakantiemogelijkheid. Aan onze ondersteuning zijn geen kosten verbonden.

Contact leggen met andere mantelzorgers
We organiseren allerlei informatieve en ontspannende bijeenkomsten voor mantelzorgers. Daarnaast kunnen we je ook in contact brengen met een andere mantelzorger. Het kan opluchten om ervaringen te delen en te merken dat je er niet alleen voor staat.
Eens per maand organiseren we een wisselende activiteit om de batterij weer op te laden en andere mantelzorgers te ontmoeten. Dit heet ‘het Manteluitje’.  Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Trainingen en workshops
Meerdere keren in het jaar organiseren we uiteenlopende trainingen en workshops. Bijvoorbeeld een training gericht op het behouden van de juiste balans, een eenmalige bijeenkomst over financiële regelingen of een workshop ‘Werk in combinatie met mantelzorg’.
Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Magazine voor Mantelzorgers
We brengen regelmatig een magazine uit. Daarin informeren we mantelzorgers over wat op landelijk niveau voor hen interessant is (bepaalde fiscale regelingen, mogelijkheden rond zorgverlof voor werknemers of extra huishoudelijke ondersteuning en nog veel meer). Ook besteden we uiteraard ruimschoots aandacht aan ‘lokaal nieuws’: over cursussen en bijeenkomsten die we organiseren en over gemeentelijk beleid dat interessant is voor mantelzorgers.

Waardering voor jou als mantelzorger
Ieder jaar verzorgt Mantelzorg Vianen rondom de landelijke Dag van de Mantelzorg (10 november) een ‘verwendag’ en reikt de gemeente Vijfheerenlanden een cadeau uit als blijk van waardering voor al het werk dat mantelzorgers doen. In alle gemeenten in Nederland wordt deze dag en waardering op een andere manier ingevuld. Wat vooral centraal staat is de mantelzorger in het zonnetje te zetten.

Inschrijven bij Mantelzorg Vianen is gratis.

Het is bijna 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg.
Overal in het land worden op- of rond deze dag activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers. Zo wil de Gemeente Vijfheerenlanden haar waardering uiten voor alle mantelzorgers in Vijfheerenlanden.

Ondersteunt u een partner, kind of ander familielid, vriend(in) of buur? Dan ben u mantelzorger. Mantelzorgers zorgen vaak voor een langere tijd en onbetaald voor een familielid of bekende die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg voor personen met een ziekte, een fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperking of een hoge leeftijd.

Dit jaar is er een weekprogramma samengesteld met gratis activiteiten waar alle mantelzorgers in de gemeente Vijfheerenlanden aan deel kunnen nemen.

Uiteraard houden we rekening met de Corona maatregelingen bij de bijeenkomsten waar we elkaar kunnen ontmoeten. Wilt u deelnemen aan een van de activiteiten? Wacht dan niet te lang met aanmelden, want vol = vol. Aanmelden kan door te mailen naar: info@mantelzorgvhl.nl onder vermelding van uw naam, de datum, tijd en omschrijving van de workshop.

We hopen u die week (online) te zien!

Het gehele programma staat op de website van onze samenwerkingspartner SamenDoen.

(Foto nieuwsbericht op de homepage van Welzijn Vianen is van MantelzorgNL).

1 februari 2021: gratis cursus voor partners van iemand met NAH

Van de ene op de andere dag kan er sprake zijn van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij uw partner. Niet alleen het leven van de getroffene verandert, ook dat van gezinsleden. Heeft uw partner kortere of langere tijd geleden te maken gehad met bijvoorbeeld een herseninfarct, hartstilstand of (verkeers)ongeval en is er sprake van NAH? En wilt u hierover in gesprek gaan met anderen? Dit kan tijdens deze digitale bijeenkomsten. We staan kort stil bij de directe gevolgen van het hersenletsel maar zullen vooral stilstaan bij de indirecte gevolgen voor u als partner en hoe u in evenwicht kunt blijven.

Trainers: Suzanne Visser en Geeri de Jong van MEE-Vivenz
Data: maandag 1, 8, 15 februari en 1, 8, 15 maart (*15 maart komen we ‘in het echt’ bij elkaar). U geeft zich op voor alle bijeenkomsten en horen van u als u een keer niet kunt.
Tijd: vanaf 19.15 uur inloggen, start: 19.30 – 20.45 uur.
Deelname: gratis. Er is plaats voor 8 personen.
Aanmelden: info@mantelzorgvhl.nl. Na aanmelding krijgt u uiterlijk op de dag zelf een mail met daarin de deelnamelink. U krijgt zo nodig telefonische hulp als u er niet uitkomt.

8 februari 2021: gratis cursus voor ouders van een zorgintensief kind.

Vader of moeder worden betekent een grote verandering in uw leven. Soms is het ouderschap anders dan u vooraf had verwacht of gehoopt. Een kind met een chronische ziekte, verstandelijke beperking of autisme kan andere of meer zorg nodig hebben. Het kan gaan om directe zorg, maar zeker ook om het ‘zorgen maken om’. Onderwerpen die te sprake komen zijn onder andere het stellen van grenzen, omgaan met anderen buiten het gezin en de balans tussen zorgen voor uw kind en tijd voor uzelf. Tijdens deze digitale bijeenkomsten is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en vinden van herkenning bij andere ouders

Trainer: Yvonne Pijnenburg van MEE-Vivenz
Data: maandag 8 en 22 februari, 8 en 22 maart, 5 en 19 april. (*19 april komen we ‘in het echt’ bij elkaar).
Tijd: vanaf 20.00 uur inloggen, start: 20.15 – 21.15 uur. U geeft zich op voor alle bijeenkomsten en wij horen van u als u een keer niet kunt.
Deelname: gratis. Er is plaats voor 8 personen.
Aanmelden: info@mantelzorgvhl.nl. Na aanmelding krijgt u uiterlijk op de dag zelf een mail met daarin de deelnamelink. U krijgt zo nodig telefonische hulp als u er niet uitkomt.

10 februari 2021: gratis cursus voor familieleden van iemand met een psychische problematiek.

Leven met een naaste met psychische of psychiatrische problemen is niet altijd makkelijk.
Een gezinslid met bijvoorbeeld autisme, een depressie, PTSS of bipolaire stoornis heeft invloed op anderen. Hoe blijft u zelf in balans en geef u uw grenzen aan? Maken anderen hetzelfde mee? Hoe voorkomt u overbelasting en hoe gaat u om met uw omgeving? In een kleine groep gaan we digitaal in gesprek over deze en andere vragen.

Trainer: Yvonne Pijnenburg van MEE-Vivenz
Data: woensdag 10 en 24 februari, 10 en 24 maart, 7 en 21 april. (*21 april komen we ‘in het echt’ bij elkaar).
Tijd: vanaf 20.00 uur inloggen, start: 20.15 – 21.15 uur. U geeft zich op voor alle bijeenkomsten en wij horen van u als u een keer niet kunt.
Deelname: gratis. Er is plaats voor 8 personen.
Aanmelden: info@mantelzorgvhl.nl. Na aanmelding krijgt u uiterlijk op de dag zelf een mail met daarin de deelnamelink. U krijgt zo nodig telefonische hulp als u er niet uitkomt.

15 februari 2021: gratis online informatiebijeenkomst: ‘Financiële regelingen’ 

Deze avond geeft adviseur Rianne Hanning van MantelzorgNL u op een toegankelijke- en overzichtelijke wijze informatie over de verschillende (financiële) regelingen waarmee u te maken kunt krijgen. Na afloop van de bijeenkomst weet u welke financiële regelingen er zijn en waar u mogelijk profijt van kunt hebben. Zo kunt u met meer kennis uw belastingaangifte (laten) invullen of vragen stellen bij (gemeentelijke) instanties. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen aan de adviseur.

Datum: maandag 15 februari
Trainer: Rianne Hanning van MantelzorgNL
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Deelname: gratis. Er is plaats voor 8 personen.
Aanmelden: info@mantelzorgvhl.nl. Na aanmelding krijgt u uiterlijk op de dag zelf een mail met daarin de deelnamelink. U krijgt zo nodig telefonische hulp als u er niet uitkomt.

17 maart 2021: gratis online informatiebijeenkomst: ‘Tips bij de belastingaangifte’ 

Voor velen niet de leukste klus, maar wel iets dat moet gebeuren: de belastingaangifte.
Als u voor iemand zorgt, krijgt u zeer waarschijnlijk met extra uitgaven te maken. Daarom is het belangrijk om te weten wat u wel of niet kunt terugvragen.  Denk bijvoorbeeld aan reiskosten voor ziekenbezoek, hulpmiddelen etc.
Voormalig belastinginspecteur Jaap Post geeft allerlei tips bij het doen van de belastingaangifte. Daarnaast kunt u tot uiterlijk 10 maart uw vragen mailen naar: info@mantelzorgvhl.nl. Deze vragen worden tijdens de bijeenkomst anoniem beantwoord.

Trainer: voormalig belastinginspecteur Jaap Post
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Deelname: gratis. Er is plaats voor 20 personen.
Aanmelden: info@mantelzorgvhl.nl. Na aanmelding krijgt u uiterlijk op de dag zelf een mail met daarin de deelnamelink. U krijgt zo nodig telefonische hulp als u er niet uitkomt.

10 mei 2021: cursus voor mensen van 60+ die zorgen voor een ouder of partner

Wilt u zich rustiger, fitter en meer in balans voelen? En houdt u van wandelen? Dan zijn de bijeenkomsten ‘Balans, bewegen en ontmoeten’ wat voor u. De ochtenden staan in teken van het bewust zijn van uw balans & belang van zelfzorg. Aan het einde van de ochtend maken we een mooie wandeling. U gaat met nieuwe energie weer naar huis!* We houden rekening met 1,5 meter afstand tot elkaar (zowel binnen als buiten)
* Draag goede (wandel)schoenen die vies mogen worden
* Zorg voor makkelijk zittende kleding

Thema: balans, bewegen en ontmoeten van andere mantelzorgers
Data: maandag 10 mei, 17 mei, 24 mei, 31 mei, 7 juni en 14 juni.
Organisatoren: Een beweegcoach van Zederik in beweging & een mantelzorgadviseur van Mantelzorg VHL
Tijd: 9:30 – 11.30 uur
Deelname: 15 euro in totaal, dit is inclusief koffie of thee. Dit bedrag kunt u de 1e bijeenkomst meenemen. U geeft zich op voor alle wandelingen en u geeft aan wanneer het u een keer niet uitkomt.  Er is plaats voor 8 personen.
Locatie: Open Vensters, Pr. Marijkeweg 34 in Ameide
Aanmelden: info@mantelzorgvhl.nlNa aanmelding krijgt u uiterlijk op de dag zelf een mail met daarin de deelnamelink. U krijgt zo nodig telefonische hulp als u er niet uitkomt. Geef s.v.p. aan dat het om de cursus: ‘Balans, bewegen en ontmoeten’ gaat.

Bekijk onze actuele (online) bijeenkomsten ook op onze Facebookpagina
Of neem contact met ons op: 0347-37 40 97 of info@mantelzorgvhl.nl.

We waarderen uw inzet als mantelzorger

Er was tot en met 15 september 2020 gelegenheid om de ‘de Mantelzorgwaardering 2020’ aan te vragen. De waardering bestaat uit een geldbedrag en is een blijk van waardering voor uw inzet.

Rond 10 november 2020, de landelijke Dag van de Mantelzorg, staat de waardering op de rekening die u op het formulier heeft ingevuld.

Steunpunt Mantelzorg van SamenDoen en Mantelzorg Vianen van Welzijn Vianen voeren de procedure rond de Mantelzorgwaardering uit voor de gemeente Vijfheerenlanden. “Bij de gemeente Vijfheerenlanden hebben we grote waardering voor wie zorgt voor een ander. Samen met Welzijn Vianen en SamenDoen ondersteunen we u, als mantelzorger, waar we kunnen. Maar vooral ben ik heel erg dankbaar voor uw goede zorgen en tomeloze inzet voor een ander”, aldus wethouder Marcel Verweij.

Aanvragen van de waardering
Aanvragen kon tot en met 15-09-2020. Het is niet meer mogelijk om een aanvraag voor de waardering in te dienen.

Kinderen en jongeren die thuis extra taken hebben of zich zorgen maken omdat een gezinslid dat ziek, lichamelijk/geestelijk beperkt, verslaafd, in de war of depressief is, worden jonge mantelzorgers genoemd. Zoals een zus die een spierziekte heeft, een vader die verslaafd is of een moeder die depressief is. Deze situatie kan een grote impact hebben op kinderen in een gezin.

Wij ondersteunen deze jongeren bijvoorbeeld door mee te denken zodat het zorgen een niet al te zware belasting wordt.

Ken of ben je een jonge mantelzorger? Neem dan contact met ons op. We maken dan graag een afspraak met je voor een persoonlijk gesprek.

We brengen eens per kwartaal het ‘Mantelmagazine’ uit. Daarin informeren we mantelzorgers over wat op landelijk niveau voor hen interessant is (bepaalde fiscale regelingen, mogelijkheden rond zorgverlof voor werknemers of extra huishoudelijke ondersteuning en nog veel meer). Ook besteden we uiteraard ruimschoots aandacht aan ‘lokaal nieuws’: over cursussen en bijeenkomsten die we organiseren en over gemeentelijk beleid dat interessant is voor mantelzorgers.

Lees nu ook ons Mantelmagazine.

Ondersteun je een partner, kind of ander familielid, vriend(in) of buur? Dan ben je mantelzorger. Mantelzorgers zorgen vaak voor een langere tijd en onbetaald voor een familielid of bekende die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg voor personen met een ziekte, een fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperking of een hoge leeftijd.

Via het digitale inschrijfformulier kun je je (gratis) inschrijven als mantelzorger. Het inschrijfformulier staat op de website van SamenDoen. Dit is onze samenwerkingspartner waarmee we samen ‘MantelzorgVHL’ mee vormen.

Let op: woon je niet in gemeente Vijfheerenlanden maar de naaste voor wie je zorgt wel? Ook dan kun je ook bij ons inschrijven.

Wat is het voordeel van inschrijven?

Voordelen:

 • Je ontvangt 3x per jaar het Mantelzorgmagazine
 • Je wordt op de hoogte gehouden van cursussen, workshops en online webinars
 • Je krijgt op verschillende momenten in het jaar een waardering van de Gemeente Vijfheerenlanden. (Hieraan zijn voorwaarden verbonden. De voorwaarden kun je hier lezen).

Ook kun je aangeven of je ondersteuning nodig hebt van een Adviseur mantelzorg. Deze ondersteuning is gratis en wordt betaald vanuit de subsidie van de Gemeente Vijfheerenlanden.

Wat kan een Adviseur Mantelzorg voor u betekenen?

 • De adviseur biedt een luisterend oor;
 • brengt samen met je de situatie in kaart;
 • denkt mee in het behouden of vinden van de juiste balans;
 • kan je in contact brengen met andere mantelzorgers;
 • verleent ondersteuning bij hulpvragen;
 • ondersteunt bij de inzet van netwerk en/of vrijwilligers of andere vormen van vervangende zorg;
 • adviseert waar je met een specifieke wens/vraag terecht kunt;
 • geeft informatie over voorzieningen en regelingen;
 • is op de hoogte van bijeenkomsten die georganiseerd worden in de gemeente Vijfheerenlanden en organiseert zelf ook trainingen, workshops en webinars

Coördinator Carolien Harbers
0347-37 40 97 of info@mantelzorgvhl.nl

MantelzorgVHL werkt alleen op afspraak. Neem voor het maken van een afspraak gerust contact met ons op.