mantelzorg
wijkwinkel
buurtbemiddeling
activiteiten
welzijnscoaches
vervoer
over ons
onze resultaten

mantelzorg

Ben je mantelzorger, zorg dan ook voor jezelf!

Ondersteun jij een ouder, een partner, vriend(in), kind of buur? Vaak lijkt dat zo vanzelfsprekend. Het kan voldoening geven, maar kan ook lastig en zwaar zijn.  Dan is het goed te weten dat Mantelzorg VHL, onderdeel van Welzijn Vianen en SamenDoen mantelzorgondersteuning biedt.

mantelzorg vianen

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een naaste. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat diegene psychische problemen of een lichamelijke beperking heeft of langdurig ziek is. Die zorg kan heel breed zijn zoals bijvoorbeeld het doen van het huishouden voor een ander, het helpen met wassen en aankleden, gezelschap houden of de administratie regelen.

Nu zijn er allerlei definities van mantelzorg. Globaal hanteren wij de regel dat wanneer je meer dan acht uur per week onbetaald zorg verleent en dat langer dan drie maanden, je dan bij ons aan kunt kloppen. Maar ook als deze definitie voor jou niet geldt en de zorgvraag je te veel wordt, neem dan vooral eens contact op met onze Coördinator Mantelzorg om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Het maakt niet uit of je zorgt voor iemand die in de gemeente Vijfheerenlanden woont of als je zelf een inwoner van de gemeente Vijfheerenlanden bent en zorgt voor iemand buiten onze gemeente.

Tijdens de persconferentie van woensdag 20 januari is een avondklok aangekondigd. Een dezer dagen komt een definitief besluit over de avondklok. Mocht een avondklok er komen, dan blijft mantelzorg mogelijk met een verklaring noodzakelijke mantelzorg. Lees alle actuele informatie op:

Meedenken in het behouden of vinden van de juiste balans
In een persoonlijk gesprek kijken we hoe we je kunnen ontlasten. Welke knelpunten ervaar je?
Wil je bijvoorbeeld meer informatie over het ziektebeeld van de persoon voor wie je zorgt? Misschien heb je allerlei praktische vragen? Of heb je de behoefte aan meer tijd of ontspanning voor jezelf? Waar jouw eigen mogelijkheden ophouden, zoeken wij mee naar bijvoorbeeld een vrijwilliger of logeer- of vakantiemogelijkheid. Aan onze ondersteuning zijn geen kosten verbonden.

Contact leggen met andere mantelzorgers
We organiseren allerlei informatieve en ontspannende bijeenkomsten voor mantelzorgers. Daarnaast kunnen we je ook in contact brengen met een andere mantelzorger. Het kan opluchten om ervaringen te delen en te merken dat je er niet alleen voor staat.
Eens per maand organiseren we een wisselende activiteit om de batterij weer op te laden en andere mantelzorgers te ontmoeten. Dit heet ‘het Manteluitje’.  Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Trainingen en workshops
Meerdere keren in het jaar organiseren we uiteenlopende trainingen en workshops. Bijvoorbeeld een training gericht op het behouden van de juiste balans, een eenmalige bijeenkomst over financiële regelingen of een workshop ‘Werk in combinatie met mantelzorg’.
Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Magazine voor Mantelzorgers
We brengen regelmatig een magazine uit. Daarin informeren we mantelzorgers over wat op landelijk niveau voor hen interessant is (bepaalde fiscale regelingen, mogelijkheden rond zorgverlof voor werknemers of extra huishoudelijke ondersteuning en nog veel meer). Ook besteden we uiteraard ruimschoots aandacht aan ‘lokaal nieuws’: over cursussen en bijeenkomsten die we organiseren en over gemeentelijk beleid dat interessant is voor mantelzorgers.

Waardering voor jou als mantelzorger
De gemeente Vijfheerenlanden waardeert haar mantelzorgers voor de zorg die zij geven aan een naaste. Mantelzorg VHL (onderdeel van Welzijn Vianen en SamenDoen) voert de procedure rond de Mantelzorgwaardering uit voor de gemeente Vijfheerenlanden.

Vanaf 2021 worden alle mantelzorgers in de gemeente Vijfheerenlanden niet alleen rondom de Dag van de Mantelzorg gewaardeerd door de gemeente Vijfheerenlanden, maar op meerdere momenten door het jaar heen. Met verschillende waarderingsacties, ontspannen uitjes, bonnen, etc. Veelal georganiseerd in samenwerking met lokale ondernemers. Zie verdere toelichting onder het kopje ‘waardering’

Op 10 november 2021 is de landelijke Dag van de Mantelzorg.
Overal in het land worden op- of rond deze dag activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers. Zo ook in Vijfheerenlanden. De Gemeente Vijfheerenlanden wil zo haar waardering uiten voor alle mantelzorgers in Vijfheerenlanden.

Ondersteunt u een partner, kind of ander familielid, vriend(in) of buur? Dan ben u mantelzorger. Mantelzorgers zorgen vaak voor een langere tijd en onbetaald voor een familielid of bekende die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg voor personen met een ziekte, een fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperking of een hoge leeftijd.

Houd de website in de gaten, want hier wordt in het najaar het programma voor de Week van de Mantelzorg gepubliceerd!

Diverse online bijeenkomsten voor ouders van een zorgintensief kind

Vader of moeder worden betekent een grote verandering in uw leven. Soms is het ouderschap anders dan u vooraf had verwacht of gehoopt. Een kind met een chronische ziekte, verstandelijke beperking of autisme kan andere of meer zorg nodig hebben. Het kan gaan om directe zorg, maar zeker ook om het ‘zorgen maken om’. Tijdens deze digitale bijeenkomsten is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en vinden van herkenning bij andere ouders. Het is mogelijk om eenmalig mee te doen of om elke keer aan te sluiten.

Data:

 • Vrijdagochtend 9 april: Wat is uw cirkel van invloed?
  Waar heeft u wel invloed op en hoe gebruik u deze invloed? Wat als u geen invloed hebt of lijkt te hebben?
 • Dinsdagavond 20 april: Omgaan met je omgeving
  Hoe reageren anderen op u en/of uw kind? Hoe vindt of versterkt u sociale contacten?
 • Dinsdagavond 18 mei: Hoe komt u tot rust?
  Wat kunt u doen om een goede nachtrust te krijgen? Hoe kunt u zorgen voor ontspanning voor uzelf?
 • Vrijdagochtend 4 juni: Blijf in balans
  Hoe zorgt u voor voldoende energie om te kunnen blijven zorgen?
 • Dinsdagavond 15 juni: En de broer of zus dan?
  Wat betekent het voor een kind als een broer of zus extra zorg nodig heeft? Wat kunt u als ouder doen voor andere kinderen in het gezin
 • Vrijdagochtend 2 juli: Tips voor de zomervakantie
  Maken andere ouders uitgebreide plannen voor de vakantie of kijken ze dag voor dag? Welke adviezen heeft u zelf voor andere ouders?

Trainers: Yvonne Pijnenburg, consulent mantelzorg en Nienke Wessels, welzijnswerker
Data: 9 april, 20 april, 18 mei, 4 juni, 15 juni en 2 juli
Tijd: dinsdagavond: 20.30 – 21.30 uur (20.15 uur inloop) vrijdagochtend: 10.00 – 11.00 uur (9.45 uur inloop)
Waar: online
Prijs: gratis
Aantal deelnemers: Er is plaats voor 8 personen
Aanmelden of meer informatie: Stichting Welzijn Molenlanden, info@welzijnmolenlanden.nl of telefonisch: 085-0066089, noteer in de mail uw naam, telefoonnummer en woonplaats.

Aanvullende informatie
Ouders uit de gemeentes Molenlanden en Vijfheerenlanden zijn welkom.

10 mei 2021: cursus voor mensen van 60+ die zorgen voor een ouder of partner

Wilt u zich rustiger, fitter en meer in balans voelen? En houdt u van wandelen? Dan zijn de bijeenkomsten ‘Balans, bewegen en ontmoeten’ wat voor u. De ochtenden staan in teken van het bewust zijn van uw balans & belang van zelfzorg. Aan het einde van de ochtend maken we een mooie wandeling. U gaat met nieuwe energie weer naar huis!* We houden rekening met 1,5 meter afstand tot elkaar (zowel binnen als buiten)
* Draag goede (wandel)schoenen die vies mogen worden
* Zorg voor makkelijk zittende kleding

Thema: balans, bewegen en ontmoeten van andere mantelzorgers
Data: maandag 10 mei, 17 mei, 24 mei*, 31 mei, 7 juni en 14 juni.
Organisatoren: Een beweegcoach van Zederik in beweging & een mantelzorgadviseur van Mantelzorg VHL
Tijd: 9:30 – 11.30 uur
Deelname: 15 euro in totaal, dit is inclusief koffie of thee. Dit bedrag kunt u de 1e bijeenkomst meenemen. U geeft zich op voor alle wandelingen en u geeft aan wanneer het u een keer niet uitkomt.  Er is plaats voor 8 personen.
Locatie: Open Vensters, Pr. Marijkeweg 34 in Ameide
Aanmelden: info@mantelzorgvhl.nl. Geef s.v.p. aan dat het om de cursus: ‘Balans, bewegen en ontmoeten’ gaat.

*24 mei is 2e Pinksterdag. Deze datum verplaatsen we. Een nieuwe datum krijgt u bij aanvang te horen.

12 mei 2021: cursus voor vrouwen met een partner met (mogelijk) autisme

Als autisme een rol speelt in uw relatie, kan dit ingewikkeld en verwarrend zijn. Hoe gaat u hiermee om? Hoe steunt u uw partner en zorgt u goed voor uzelf?

In deze cursus leert u meer over autisme en krijgt u inzicht in de problemen die hiermee gepaard kunnen gaan en de gevolgen hiervan op uw relatie. Ook leert u omgaan met bepaalde gevoelens en krijgt u handvatten aangereikt om begrip te vergroten en de communicatie te verbeteren. We zien vaak dat het een verademing kan zijn om herkenning en erkenning te vinden in een groep met vrouwen die hetzelfde ervaren.

Trainers: Christien Regeer en Yvonne Pijnenburg, sociaal team Molenlanden
Data: 12 en 26 mei, 9 en 23 juni, 7 juli, 8 en 22 september, 6 en 20 oktober en
3 november. U geeft zich op voor alle bijeenkomsten en horen van u als u een keer niet kunt.
Tijd: 9.30 – 11.30 uur
Waar: Spijksedijk 27, 4207 GN in Gorinchem
Prijs: gratis
Aantal deelnemers: Er is plaats voor 8 personen
Aanmelden of meer informatie: Christien Regeer,  Christien.Regeer@meevivenz.nl 
Lukt mailen niet? Dan kunt u ook bellen: 06 – 50 29 86 2.

Wilt u meedoen, maar komt het tijdstip u niet goed uit? Ook dan kunt u contact opnemen. Mogelijk start er op een ander moment een extra groep.

Aanvullende informatie
Tijdens de eerste bijeenkomst ontvangt u het cursusmateriaal. De cursus is voor inwoners van Molenlanden en Vijfheerenlanden.

20 mei 2021: Cursus voor partners en kinderen van mensen met (beginnende) dementie

Dementie is een ziekte die grote gevolgen heeft. Zowel voor degene die de ziekte krijgt, als voor familielieden, vrienden en bekenden. Tijdens zes online bijeenkomsten krijgt u informatie over de aandoening en hoe u om kunt gaat met iemand met dementie. Daarnaast is er ruimte om ervaringen te delen en onderling tips uit te wisselen.

We maken gebruik van Teams. Het is niet nodig ervaring te hebben met bijeenkomsten via internet. Is het nieuw voor u? Het is mogelijk telefonisch hulp te krijgen. Bel hiervoor naar: 085-0066089

Trainers: Yvonne Pijnenburg en Annette Grootendorst, sociaal team Molenlanden
Data: 20 en 27 mei en 3, 10, 17 en 24 juni
Tijd: 14.00 – 15.00 uur (13.45 uur inloop)
Waar: online
Prijs: gratis
Aantal deelnemers: Er is plaats voor 8 personen
Aanmelden of meer informatie: Stichting Welzijn Molenlanden, info@welzijnmolenlanden.nl of telefonisch: 085-0066089, noteer in de mail uw naam, telefoonnummer en woonplaats + de woonplaats van de persoon voor wie u zorgt.

Aanvullende informatie 

Inwoners van de gemeentes Molenlanden en Vijfheerenlanden zijn welkom of mensen die zorgen voor een inwoner die woont in de gemeentes Molenlanden en Vijfheerenlanden.

Bekijk onze actuele (online) bijeenkomsten ook op onze Facebookpagina
Of neem contact met ons op: 0347-37 40 97 of info@mantelzorgvhl.nl.

Mantelzorgwaardering in een nieuw jasje
De gemeente Vijfheerenlanden waardeert haar mantelzorgers voor de zorg die zij geven aan een naaste. Mantelzorg VHL (onderdeel van Welzijn Vianen en SamenDoen) voert de procedure rond de Mantelzorgwaardering uit voor de gemeente Vijfheerenlanden.

In de afgelopen jaren was er een vast waarderingsmoment rondom de Dag van de Mantelzorg op 10 november. De mantelzorgwaardering werd uitgekeerd in de vorm van bijvoorbeeld VVV-bonnen of een geldbedrag. In 2021 komt hierin verandering.

Nieuwe vorm van waarderen
Vanaf 2021 worden alle mantelzorgers in de gemeente Vijfheerenlanden niet alleen rondom de Dag van de Mantelzorg gewaardeerd door de gemeente Vijfheerenlanden, maar op meerdere momenten door het jaar heen. Met verschillende waarderingsacties, ontspannen uitjes, bonnen, etc. Veelal georganiseerd in samenwerking met lokale ondernemers.

Verruiming van de voorwaarden
Ook de voorwaarden veranderen.  Meerdere mantelzorgers rondom één zorgvrager komen in aanmerking en ook mantelzorgers die minder dan 8 uur per week en korter dan 3 maanden zorgen komen in aanmerking. De zorgvrager woont in de gemeente Vijfheerenlanden.

Voordelen van de nieuwe vorm van waarderen
Door de nieuwe opzet worden meer mantelzorgers gewaardeerd en kan er ingezet worden op het voorkomen van overbelasting. Door de verruiming van de voorwaarden, komen mantelzorgers eerder in beeld en ze kunnen daardoor eerder door de omgeving en professionals worden geholpen. Mantelzorgers worden niet alleen rondom de Dag van de Mantelzorg gewaardeerd door de gemeente Vijfheerenlanden, maar nu op meerdere momenten in het jaar.

Inschrijven als mantelzorger
Ondersteunt u een partner, kind of ander familielid, vriend(in) of buur? Dan bent u mantelzorger. Mantelzorgers zorgen vaak voor een langere tijd en onbetaald voor een familielid of bekende die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg voor personen met een ziekte, een fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperking of een hoge leeftijd.

Wilt u in aanmerking komen voor de waardering? Schrijf u dan hier in als mantelzorger.  U wordt zo, per post en per e-mail, op de hoogte gehouden van het ondersteuningsaanbod en de diverse blijken van waardering.

Al aangemeld als mantelzorger
Mantelzorgers die een brief hebben ontvangen van Mantelzorg VHL over de nieuwe vorm van waarderen, hoeven niets te doen. Hun gegevens zijn bekend en zij komen automatisch in aanmerking voor de nieuwe vorm van waarderen.

Kinderen en jongeren die thuis extra taken hebben of zich zorgen maken omdat een gezinslid dat ziek, lichamelijk/geestelijk beperkt, verslaafd, in de war of depressief is, worden jonge mantelzorgers genoemd. Zoals een zus die een spierziekte heeft, een vader die verslaafd is of een moeder die depressief is. Deze situatie kan een grote impact hebben op kinderen in een gezin.

Wij ondersteunen deze jongeren bijvoorbeeld door mee te denken zodat het zorgen een niet al te zware belasting wordt.

Ken of ben je een jonge mantelzorger? Neem dan contact met ons op. We maken dan graag een afspraak met je voor een persoonlijk gesprek.

We brengen eens per kwartaal het ‘Mantelmagazine’ uit. Daarin informeren we mantelzorgers over wat op landelijk niveau voor hen interessant is (bepaalde fiscale regelingen, mogelijkheden rond zorgverlof voor werknemers of extra huishoudelijke ondersteuning en nog veel meer). Ook besteden we uiteraard ruimschoots aandacht aan ‘lokaal nieuws’: over cursussen en bijeenkomsten die we organiseren en over gemeentelijk beleid dat interessant is voor mantelzorgers.

Lees nu ook ons Mantelmagazine.

Wilt u voortaan ook het mantelmagazine per post ontvangen? Meld u dan aan als mantelzorger.

Ondersteun je een partner, kind of ander familielid, vriend(in) of buur? Dan ben je mantelzorger. Mantelzorgers zorgen vaak voor een langere tijd en onbetaald voor een familielid of bekende die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg voor personen met een ziekte, een fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperking of een hoge leeftijd.

Via het digitale inschrijfformulier kun je je (gratis) inschrijven als mantelzorger. Het inschrijfformulier staat op de website van SamenDoen. Dit is onze samenwerkingspartner waarmee we samen ‘MantelzorgVHL’ mee vormen.

Let op: woon je niet in gemeente Vijfheerenlanden maar de naaste voor wie je zorgt wel? Ook dan kun je ook bij ons inschrijven.

Wat is het voordeel van inschrijven?

Voordelen:

 • Je ontvangt 3x per jaar het Mantelzorgmagazine
 • Je wordt op de hoogte gehouden van cursussen, workshops en online webinars
 • Je krijgt op verschillende momenten in het jaar een waardering van de Gemeente Vijfheerenlanden. (Hieraan zijn voorwaarden verbonden. De voorwaarden kun je hier lezen).

Ook kun je aangeven of je ondersteuning nodig hebt van een Adviseur mantelzorg. Deze ondersteuning is gratis en wordt betaald vanuit de subsidie van de Gemeente Vijfheerenlanden.

Wat kan een Adviseur Mantelzorg voor u betekenen?

 • De adviseur biedt een luisterend oor;
 • brengt samen met je de situatie in kaart;
 • denkt mee in het behouden of vinden van de juiste balans;
 • kan je in contact brengen met andere mantelzorgers;
 • verleent ondersteuning bij hulpvragen;
 • ondersteunt bij de inzet van netwerk en/of vrijwilligers of andere vormen van vervangende zorg;
 • adviseert waar je met een specifieke wens/vraag terecht kunt;
 • geeft informatie over voorzieningen en regelingen;
 • is op de hoogte van bijeenkomsten die georganiseerd worden in de gemeente Vijfheerenlanden en organiseert zelf ook trainingen, workshops en webinars

Dementiewijzer gemeente Vijfheerenlanden
De dementiewijzer geeft antwoord op veelgestelde vragen over dementie: bij wie of waar vind ik antwoorden? Zoals antwoorden op de vragen: ‘Wie kan me informatie geven over dementie en hoe je ermee om kunt gaan?’ ‘Waar kan ik terecht voor een diagnose’? ‘Mag een persoon met dementie nog autorijden?’ Daarnaast bevat de wijzer toegankelijke omgangstips. De dementiewijzer is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Vijfheerenlanden en de werkgroep Dementievriendelijk Vianen.

Klik hier voor de dementiewijzer Vijfheerenlanden

Meer informatie over Dementie Vriendelijk Vianen? Ga naar Facebook: www.facebook.com/dementievriendelijkvianen of mail naar: dementievriendelijkvianen@gmail.com

Coördinator Carolien Harbers
0347-37 40 97 of info@mantelzorgvhl.nl

MantelzorgVHL werkt alleen op afspraak. Neem voor het maken van een afspraak gerust contact met ons op.