mantelzorg
wijkwinkel
buurtbemiddeling
activiteiten
welzijnscoaches
vervoer
over ons
onze resultaten

mantelzorg

Ben je mantelzorger, zorg dan ook voor jezelf!

Ondersteun jij een ouder, een partner, vriend(in), kind of buur? Vaak lijkt dat zo vanzelfsprekend. Het kan voldoening geven, maar kan ook lastig en zwaar zijn.  Dan is het goed te weten dat Welzijn Vianen mantelzorgondersteuning biedt.

mantelzorg vianen

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een naaste. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat diegene psychische problemen of een lichamelijke beperking heeft of langdurig ziek is. Die zorg kan heel breed zijn zoals bijvoorbeeld het doen van het huishouden voor een ander, het helpen met wassen en aankleden, gezelschap houden of de administratie regelen.

Nu zijn er allerlei definities van mantelzorg. Globaal hanteren wij de regel dat wanneer je meer dan acht uur per week onbetaald zorg verleent en dat langer dan drie maanden, je dan bij ons aan kunt kloppen. Maar ook als deze definitie voor jou niet geldt en de zorgvraag je te veel wordt, neem dan vooral eens contact op met onze Coördinator Mantelzorg om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Het maakt niet uit of je zorgt voor iemand die in de gemeente Vijfheerenlanden woont of als je zelf een inwoner van de gemeente Vijfheerenlanden bent en zorgt voor iemand buiten onze gemeente.

Meedenken in het behouden of vinden van de juiste balans
In een persoonlijk gesprek kijken we hoe we je kunnen ontlasten. Welke knelpunten ervaar je?
Wil je bijvoorbeeld meer informatie over het ziektebeeld van de persoon voor wie je zorgt? Misschien heb je allerlei praktische vragen? Of heb je de behoefte aan meer tijd of ontspanning voor jezelf? Waar jouw eigen mogelijkheden ophouden, zoeken wij mee naar bijvoorbeeld een vrijwilliger of logeer- of vakantiemogelijkheid. Aan onze ondersteuning zijn geen kosten verbonden.

Contact leggen met andere mantelzorgers
We organiseren allerlei informatieve en ontspannende bijeenkomsten voor mantelzorgers. Daarnaast kunnen we je ook in contact brengen met een andere mantelzorger. Het kan opluchten om ervaringen te delen en te merken dat je er niet alleen voor staat.
Eens per maand organiseren we een wisselende activiteit om de batterij weer op te laden en andere mantelzorgers te ontmoeten. Dit heet ‘het Manteluitje’.  Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Trainingen en workshops
Meerdere keren in het jaar organiseren we uiteenlopende trainingen en workshops. Bijvoorbeeld een training gericht op het behouden van de juiste balans, een eenmalige bijeenkomst over financiële regelingen of een workshop ‘Werk in combinatie met mantelzorg’.
Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Magazine voor Mantelzorgers
We brengen regelmatig een magazine uit. Daarin informeren we mantelzorgers over wat op landelijk niveau voor hen interessant is (bepaalde fiscale regelingen, mogelijkheden rond zorgverlof voor werknemers of extra huishoudelijke ondersteuning en nog veel meer). Ook besteden we uiteraard ruimschoots aandacht aan ‘lokaal nieuws’: over cursussen en bijeenkomsten die we organiseren en over gemeentelijk beleid dat interessant is voor mantelzorgers.

Waardering voor jou als mantelzorger
Ieder jaar verzorgt Mantelzorg Vianen rondom de landelijke Dag van de Mantelzorg (10 november) een ‘verwendag’ en reikt de gemeente Vijfheerenlanden een cadeau uit als blijk van waardering voor al het werk dat mantelzorgers doen. In alle gemeenten in Nederland wordt deze dag en waardering op een andere manier ingevuld. Wat vooral centraal staat is de mantelzorger in het zonnetje te zetten.

Inschrijven bij Mantelzorg Vianen is gratis.

‘Omgaan met veranderingen in mijn leven’
donderdag 24 oktober – locatie: Welzijn Vianen, Hof van Batenstein

Herken je dit?
Mantelzorger zijn betekent dat je wordt geconfronteerd met verliezen en veranderingen. Zoals de veranderende aanwezigheid (mentaal en/of fysiek) van diegene waar je voor zorgt, misschien minder sociale contacten, leuke dingen of het verlies van je dromen en idealen voor de toekomst. Vaak voltrekken deze veranderingen zich langzaam en ben je je er niet zo van bewust. Je moet immers door!

Wat levert deze workshop je op?
Je ontdekt welke verliezen en veranderingen er in jouw leven plaatsvinden en wat de impact hiervan op je is.  En je krijgt tips over hoe je met deze veranderingen om kunt gaan en hoe je de zin in je leven behoudt.

Inhoud en werkwijze

  1. Reacties op verlies en verandering: wat maak jij momenteel mee en hoe reageer je daarop?
  2. Hoe kunnen anderen jou steunen bij het verwerken van verliezen en veranderingen?
  3. Je eigen regie: waar liggen je behoeftes en wat kun je zelf doen om te dealen met verliezen en je leven richting te geven?
  4. Ontdek de zin van het leven: waar krijg je energie en plezier van?

We werken afwisselend met verschillende oefeningen, spelvormen en uitwisseling van ervaringen met dilemma’s en praktijksituaties. Dit doen we zowel plenair als in kleine groepen. De werkvormen worden ondersteund door toepasselijke achtergrondinformatie en illustratieve filmpjes.

Datum en locatie
Datum             Donderdagmiddag 24 oktober van 13.30 tot 16.00 uur
Locatie            Mantelzorg Vianen, De Prenter. Grote Geusplein 1 in Vianen.

Begeleiding
Ellen Joormann Training & Teamcoaching
www.ellenjoormann.nl

Opgeven
Bij Carolien Harbers, coördinator Mantelzorg Vianen. Aanmelden kan tot en met 17 oktober.
Bij voorkeur per mail naar: mantelzorg@welzijnvianen.nl of 0347-37 40 97. Er is plaats voor slechts 12 personen.

Kosten
5,00 euro. Dit is inclusief koffie, thee en wat lekkers. Bij opgave krijgt u informatie over de betaling.

Workshop             ‘Mijn grenzen bewaken’
maandag 11 november – locatie: lunchroom Flinn, Vianen

Herken je dit?
Als je als mantelzorger teveel dingen op je bord krijgt of de ander vraagt teveel van je dan is het risico van overbelasting groot en is het belangrijk dat je grenzen stelt.

Maar het is soms knap lastig om grenzen bij jezelf te herkennen, deze te erkennen én om ze aan te geven. Een grote emotionele betrokkenheid bij diegene die je verzorgt of een groot verantwoordelijkheidsgevoel kunnen het lastiger maken om “nee” te zeggen. Ook de vrees dat je het goede contact met de ander verstoort als je een grens stelt, kan meespelen.

Wat levert deze workshop je op?
Je wordt je meer bewust van je persoonlijke grenzen en je leert hoe je bij het aangeven van een grens zowel op jezelf als op de ander blijft afgestemd.

Inhoud en werkwijze

  1. Herkennen van grenzen: waar ligt jouw grens in het contact met anderen?
  2. Luisteren naar je intuïtie en signalen van je lijf: wat werkt wel en niet bij grenzen aangeven?
  3. Zorg voor jezelf en zorg voor de ander: hoe krijg je hier de juiste balans in?.
  4. Respectvol “nee” zeggen of een vervelende boodschap geven: wat betekent assertiviteit voor jou?

We werken afwisselend met verschillende oefeningen, spelvormen en uitwisseling van ervaringen in dilemma’s en praktijksituaties. Dit doen we zowel plenair als in kleine groepen. De werkvormen worden ondersteund door toepasselijke achtergrondinformatie en illustratieve filmpjes.

Datum en locatie

Datum             Maandagochtend 11 november van 9.30 tot 12.00 uur. Inloop vanaf 09.15 uur.
Locatie            Lunchroom Flinn, adres: Voorstraat 11 in Vianen. De lunchroom is alleen voor deze bijeenkomst geopend.

Begeleiding
Ellen Joormann Training & Teamcoaching
www.ellenjoormann.nl

Opgeven
Bij Carolien Harbers, coördinator Mantelzorg Vianen. Aanmelden kan tot en met 4 november.
Bij voorkeur per mail naar: mantelzorg@welzijnvianen.nl of 0347-37 40 97.
Er is plek voor slechts 12 personen.

Kosten
5,00 euro. Dit is inclusief koffie, thee en wat lekkers. Bij opgave krijgt u informatie over de betaling.

De gemeente Vijfheerenlanden heeft oog voor de inzet van mantelzorgers. Als blijk van waardering, ontvangen mantelzorgers de ‘Mantelzorgwaardering’. Deze cadeaukaart wordt eenmalig rondom 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg, uitgereikt.

Zie voor actuele informatie over de mantelzorgwaardering: www.welzijnvianen.nl/mantelzorgwaardering

Kinderen en jongeren die thuis extra taken hebben of zich zorgen maken omdat een gezinslid dat ziek, lichamelijk/geestelijk beperkt, verslaafd, in de war of depressief is, worden jonge mantelzorgers genoemd. Zoals een zus die een spierziekte heeft, een vader die verslaafd is of een moeder die depressief is. Deze situatie kan een grote impact hebben op kinderen in een gezin.

Wij ondersteunen deze jongeren bijvoorbeeld door mee te denken zodat het zorgen een niet al te zware belasting wordt.

Ken of ben je een jonge mantelzorger? Neem dan contact met ons op. We maken dan graag een afspraak met je voor een persoonlijk gesprek.

We brengen eens per kwartaal het ‘Mantelmagazine’ uit. Daarin informeren we mantelzorgers over wat op landelijk niveau voor hen interessant is (bepaalde fiscale regelingen, mogelijkheden rond zorgverlof voor werknemers of extra huishoudelijke ondersteuning en nog veel meer). Ook besteden we uiteraard ruimschoots aandacht aan ‘lokaal nieuws’: over cursussen en bijeenkomsten die we organiseren en over gemeentelijk beleid dat interessant is voor mantelzorgers.

Lees hier het 2019-02 Vianen MANTELMAGAZINE

Mantelzorg Vianen
Bezoekadres: De Prenter. Grote Geusplein 1 in Vianen

Coördinator Carolien Harbers
0347-37 40 97 of mantelzorg@welzijnvianen.nl

Mantelzorg Vianen werkt alleen op afspraak. Neem voor het maken van een afspraak gerust contact met ons op.