mantelzorg
wijkwinkel
buurtbemiddeling
activiteiten
welzijnscoaches
vervoer
over ons
onze resultaten

mantelzorg

Ben je mantelzorger, zorg dan ook voor jezelf!

Ondersteun jij een ouder, een partner, vriend(in), kind of buur? Vaak lijkt dat zo vanzelfsprekend. Het kan voldoening geven, maar kan ook lastig en zwaar zijn.  Dan is het goed te weten dat Welzijn Vianen mantelzorgondersteuning biedt.

mantelzorg vianen

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een naaste. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat diegene psychische problemen of een lichamelijke beperking heeft of langdurig ziek is. Die zorg kan heel breed zijn zoals bijvoorbeeld het doen van het huishouden voor een ander, het helpen met wassen en aankleden, gezelschap houden of de administratie regelen.

Nu zijn er allerlei definities van mantelzorg. Globaal hanteren wij de regel dat wanneer je meer dan acht uur per week onbetaald zorg verleent en dat langer dan drie maanden, je dan bij ons aan kunt kloppen. Maar ook als deze definitie voor jou niet geldt en de zorgvraag je te veel wordt, neem dan vooral eens contact op met onze Coördinator Mantelzorg om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Het maakt niet uit of je zorgt voor iemand die in de gemeente Vianen woont of als je zelf een Viaanse inwoner bent en zorgt voor iemand buiten onze gemeente.

Meedenken in het behouden of vinden van de juiste balans
In een persoonlijk gesprek kijken we hoe we je kunnen ontlasten. Welke knelpunten ervaar je?
Wil je bijvoorbeeld meer informatie over het ziektebeeld van de persoon voor wie je zorgt? Misschien heb je allerlei praktische vragen? Of heb je de behoefte aan meer tijd of ontspanning voor jezelf? Waar jouw eigen mogelijkheden ophouden, zoeken wij mee naar bijvoorbeeld een vrijwilliger of logeer- of vakantiemogelijkheid. Aan onze ondersteuning zijn geen kosten verbonden.

Contact leggen met andere mantelzorgers
We organiseren allerlei informatieve en ontspannende bijeenkomsten voor mantelzorgers. Daarnaast kunnen we je ook in contact brengen met een andere mantelzorger. Het kan opluchten om ervaringen te delen en te merken dat je er niet alleen voor staat.
Eens per maand organiseren we een wisselende activiteit om de batterij weer op te laden en andere mantelzorgers te ontmoeten. Dit heet ‘het Manteluitje’.  Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Trainingen en workshops
Meerdere keren in het jaar organiseren we uiteenlopende trainingen en workshops. Bijvoorbeeld een training gericht op het behouden van de juiste balans, een eenmalige bijeenkomst over financiële regelingen of een workshop ‘Werk in combinatie met mantelzorg’.
Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief mantelzorg
We brengen regelmatig een nieuwsbrief uit. Daarin informeren we mantelzorgers over wat op landelijk niveau voor hen interessant is (bepaalde fiscale regelingen, mogelijkheden rond zorgverlof voor werknemers of extra huishoudelijke ondersteuning en nog veel meer). Ook besteden we uiteraard ruimschoots aandacht aan ‘lokaal nieuws’: over cursussen en bijeenkomsten die we organiseren en over gemeentelijk beleid dat interessant is voor mantelzorgers.

Waardering voor jou als mantelzorger
Ieder jaar verzorgt Mantelzorg Vianen rondom de landelijke Dag van de Mantelzorg (10 november) een ‘verwendag’ en een uitreiking van een cadeau als blijk van waardering voor al het werk dat mantelzorgers doen. In alle gemeenten in Nederland wordt deze dag en waardering op een andere manier ingevuld. Wat vooral centraal staat is de mantelzorger in het zonnetje te zetten.

Als je je als mantelzorger bij Mantelzorg Vianen inschrijft, ontvang je ieder jaar een uitnodiging voor deze Dag van de Mantelzorg en ontvang je een cadeau.
Inschrijven bij Mantelzorg Vianen is gratis.

Maandelijks wandelen met andere (ex) mantelzorgers

Heeft u zin om wat vaker een frisse neus te halen? Doet u dat ook liever samen met anderen dan alleen? Wandel dan mee! Onder begeleiding van vrijwilligers van Mantelzorg Vianen wandelen we met elkaar. Het gaat niet om de prestatie, maar om even te ontspannen en anderen te ontmoeten. Al lopend bouwt u conditie op en maakt u nieuwe contacten met mensen die weten wat het betekent om te zorgen voor een naaste.

Tijdens de wandeling, van ongeveer een uur, ziet u uw eigen omgeving eens van een andere kant. We wandelen op een rustig tempo en houden een stop met koffie, thee en wat lekkers. Bij slecht weer (regen, hagel, onweer) verzamelen we bij de ingang van Hof van Batenstein en drinken we daar een kopje koffie of thee.

‘Het Manteluitje.. er even tussenuit’
Vrijwilligsters van Mantelzorg Vianen organiseren iedere laatste donderdag van de maand deze wandeling. U komt dus mogelijk vaker dezelfde mensen tegen. Wilt u mee wandelen maar heeft u iemand nodig die aanwezig is bij de persoon voor wie u zorgt en lukt het u niet om zelf vervanging te regelen? Neem dan contact met ons op en wij zoeken samen naar een oplossing.

Meer informatie
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Verzamellocatie: hoofdingang Hof van Batenstein, Vianen
Opgeven: is niet nodig, we zien u graag op de verzamellocatie
Prijs: deelname aan de wandelgroep is voor mantelzorgers die ‘geregistreerd’ staan bij Mantelzorg Vianen, gratis.

Zorgt u ook voor iemand maar bent u nog niet bekend met Mantelzorg Vianen? Wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u vragen over de wandeling? Neem dan contact met ons op: 0347-374 097/ mantelzorg@welzijnvianen.nl / www.welzijnvianen.nl. Vermeld duidelijk uw naam en telefoonnummer.

Tips bij het invullen van uw belastingaangifte  
Bijeenkomst op donderdag 11 april 

Voormalig belastinginspecteur Jaap Post komt u voorlichten over de wijzigingen in het belastingstelsel met betrekking tot zorgkosten, aftrekposten enzovoorts. Laat u gratis voorlichten! 
 
Er is ruimte voor het stellen van algemene vragen, heeft u vragen over uw persoonlijke situatie? Stuurt u deze uiterlijk vrijdag 5 april naar mantelzorg@welzijnvianen.nlDan sturen wij deze door naar de heer Post. Uw vraag wordt eventueel naderhand met u besproken/per mail beantwoord. 
 
Wanneer: donderdag 11 april  
Hoe laat: 10.00 uur tot uiterlijk 12.00 uur 
Waar: Vergaderruimte naast de receptie van Welzijn Vianen 
Aanmelden: uiterlijk vrijdag 5 april per mail: mantelzorg@welzijnvianen.nl of door te bellen naar: 0347-374 097. Vraag dan naar Mantelzorg Vianen. Er is plaats voor maximaal 15 personen. 
Kosten: 2,00 euro p.p. inclusief een kopje koffie of thee met wat lekkers. Met gepast geld betalen. 

Kunt u niet bij deze bijeenkomst aanwezig zijn of heeft u na het bijwonen van deze ochtend hulp nodig bij het invullen van uw inkomensbelasting 2018? Dan kunt u bij De Wijkwinkel tot 1 mei 2019 persoonlijk een afspraak maken. Wel gelden er bepaalde voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen. Neem voor meer informatie contact op met De Wijkwinkel: Bezoekadres: Grote Geusplein 1, Vianen 
034734 43 65 wijkwinkel@welzijnvianen.nl/ www.welzijnvianen.nl/wijkwinkel/ 

‘’De gemeente Vianen heeft oog voor de inzet van mantelzorgers. Als blijk van waardering worden mantelzorgers, die minstens acht uur per week en minimaal 3 maanden voor iemand zorgen, daarom op de Dag van de Mantelzorg (10 november 2019) getrakteerd op een leuke dag en een cadeau.

Ben je mantelzorger? Als je je als mantelzorger bij Mantelzorg Vianen inschrijft, dan ontvang je onze Mantelmagazine, uitnodigingen voor bijeenkomsten en krijg je ieder jaar een uitnodiging voor de Dag van de Mantelzorg en ontvang je een cadeau.

Kinderen en jongeren die thuis extra taken hebben of zich zorgen maken omdat een gezinslid dat ziek, lichamelijk/geestelijk beperkt, verslaafd, in de war of depressief is, worden jonge mantelzorgers genoemd. Zoals een zus die een spierziekte heeft, een vader die verslaafd is of een moeder die depressief is. Deze situatie kan een grote impact hebben op kinderen in een gezin.

Wij ondersteunen deze jongeren bijvoorbeeld door mee te denken zodat het zorgen een niet al te zware belasting wordt.

Ken of ben je een jonge mantelzorger? Neem dan contact met ons op. We maken dan graag een afspraak met je voor een persoonlijk gesprek.

Mantelzorg Vianen
Bezoekadres: De Prenter. Grote Geusplein 1 in Vianen

Coördinator Carolien Harbers
0347-37 40 97 of mantelzorg@welzijnvianen.nl

Mantelzorg Vianen werkt alleen op afspraak. Neem voor het maken van een afspraak gerust contact met ons op.