Mantelzorg 2018-05-31T19:36:09+00:00
mantelzorg
wijkwinkel
buurtbemiddeling
activiteiten
welzijnscoaches
vervoer
over ons
onze resultaten

mantelzorg

Ben je mantelzorger, zorg dan ook voor jezelf!

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een naaste. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat diegene psychische problemen of een lichamelijke beperking heeft of langdurig ziek is.

Niet alleen wanneer hij/zij thuis woont, maar ook bij verblijf in een zorginstelling kan jij toch de mantelzorger zijn.

Ondersteun jij een partner, vriend(in), kind of buur? Vaak lijkt dat zo vanzelfsprekend. Het kan voldoening schenken, maar kan ook lastig en zwaar zijn.  Dan is het goed te weten dat Welzijn Vianen mantelzorgondersteuning biedt.

Niet iedereen heeft behoefte aan het etiketje ‘mantelzorger’. Toch kan het bewustzijn dat je mantelzorger bent, helpen om grenzen te stellen en de zorg voor je naaste vol te houden. Ook helpt het dat je erkenning en hulp krijgt uit je omgeving en dat het fijn is dat een werkgever, buur of vrijwilliger met je meedenkt.

Die zorg kan heel breed zijn zoals bijvoorbeeld het doen van het huishouden voor een ander, het helpen met wassen en aankleden, gezelschap houden of de administratie regelen.

Nu zijn er allerlei definities van mantelzorg. Globaal hanteren wij de regel dat wanneer je meer dan
acht uur per week onbetaald zorg verleent en dat langer dan drie maanden, je dan bij ons aan kunt kloppen. Maar ook als bovenstaande voor jou niet geldt en de zorgvraag je te veel wordt, neem dan vooral eens contact op met onze Coördinator Mantelzorg om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Meedenken in het behouden of vinden van de juiste balans

In een persoonlijk gesprek kijken we hoe we je kunnen ontlasten. Welke knelpunten ervaar je?
Wil je bijvoorbeeld meer informatie over het ziektebeeld van de persoon voor wie je zorgt? Misschien heb je allerlei praktische vragen? Of heb je de behoefte aan meer tijd of ontspanning voor jezelf? Waar jouw eigen mogelijkheden ophouden, zoeken wij mee naar bijvoorbeeld een vrijwilliger of logeer- of vakantiemogelijkheid. Aan onze ondersteuning zijn geen kosten verbonden.

Contact leggen met andere mantelzorgers
We organiseren allerlei informatieve en ontspannende bijeenkomsten voor mantelzorgers. Daarnaast kunnen we je ook in contact brengen met een andere mantelzorger. Het kan opluchten om ervaringen te delen en te merken dat je er niet alleen voor staat.
Eens per maand organiseren we een wisselende activiteit om de batterij weer op te laden en andere mantelzorgers te ontmoeten. Dit heet ‘het Manteluitje’.  Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Trainingen en workshops
Meerdere keren in het jaar organiseren we uiteenlopende trainingen en workshops. Bijvoorbeeld een training gericht op het behouden van de juiste balans, een eenmalige bijeenkomst over financiële regelingen of een workshop ‘Werk in combinatie met mantelzorg’.
Bekijk onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief mantelzorg
We brengen regelmatig een nieuwsbrief uit. Daarin informeren we mantelzorgers over wat op landelijk niveau voor hen interessant is (bepaalde fiscale regelingen, mogelijkheden rond zorgverlof voor werknemers of extra huishoudelijke ondersteuning en nog veel meer). Ook besteden we uiteraard ruimschoots aandacht aan ‘lokaal nieuws’: over cursussen en bijeenkomsten die we organiseren en over gemeentelijk beleid dat interessant is voor mantelzorgers.

Waardering voor jou als mantelzorger
Ieder jaar verzorgt Mantelzorg Vianen rondom de landelijke Dag van de Mantelzorg (10 november) een ‘verwendag’ en een uitreiking van een cadeau als blijk van waardering voor al het werk dat mantelzorgers doen. In alle gemeenten in Nederland wordt deze dag en waardering op een andere manier ingevuld. Wat vooral centraal staat is de mantelzorger in het zonnetje te zetten.

Als je je als mantelzorger bij Mantelzorg Vianen inschrijft, ontvang je ieder jaar een uitnodiging voor deze Dag van de Mantelzorg en ontvang je een cadeau.

Kinderen en jongeren die thuis extra taken hebben of zich zorgen maken omdat een gezinslid dat ziek, lichamelijk/geestelijk beperkt, verslaafd, in de war of depressief is, worden jonge mantelzorgers genoemd. Zoals een zus die een spierziekte heeft, een vader die verslaafd is of een moeder die depressief is. Deze situatie kan een grote impact hebben op kinderen in een gezin.

Wij ondersteunen deze jongeren bijvoorbeeld door mee te denken zodat het zorgen een niet al te zware belasting wordt.

Neem dan contact met ons op (telefonisch, per mail of kom bij ons langs). We maken graag een afspraak met je voor een persoonlijk gesprek. Uit het kennismakingsgesprek wordt duidelijk of we je vervolgens inschrijven.

Als je je als mantelzorger bij Mantelzorg Vianen inschrijft, ontvang je onze nieuwsbrief, uitnodigingen voor onze bijeenkomsten en krijg je ieder jaar een cadeau.

Stichting Welzijn Vianen en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, om een koppeling te kunnen maken met social media, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geeft u toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy verklaring. Ga voor meer informatie naar op de pagina Privacy Verklaring.