mantelzorg
wijkwinkel
buurtbemiddeling
activiteiten
welzijnscoaches
vervoer
over ons
onze resultaten

Buurtbemiddeling

Prettig naast elkaar wonen

De meeste mensen wonen prettig naast hun buren. Soms is dat niet het geval en ontstaan er ergernissen of meningsverschillen. Wanneer de emoties hoog oplopen is het lastig om tot een gesprek te komen. Dat doet de situatie doorgaans geen goed. Buurtbemiddeling kan helpen om de cirkel te doorbreken.

Buurtbemiddeling

Buurtbemiddelaars van Welzijn Vianen geven informatie en advies over hoe je de burenoverlast zelf kunt aanpakken. Ben je hier toch niet voldoende mee geholpen dan komen we bij je langs. Onder hun deskundige begeleiding kun je samen met de buren nadenken over een goede oplossing.

Bekijk hier wat buurtbemiddeling kan doen:

Wanneer je er niet meer uitkomt met de buren aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor advies. De Coördinator Buurtbemiddeling bespreekt met je wat in jouw situatie nodig is. Kies je voor bemiddeling, dan komen twee bemiddelaars eerst met je praten. Daarna praten zij ook met de buren over wie je klachten hebt. Ze vragen hen om mee te werken aan een oplossing.

Indien jullie beiden een gezamenlijk gesprek willen, regelen en begeleiden de bemiddelaars dit gesprek op neutraal terrein. De ervaring leert dat het meestal al mogelijk is om in één gesprek tot goede afspraken te komen. De coördinator neemt na een paar weken contact met je op om te horen hoe het gaat. Als het nodig is wordt er een vervolggesprek georganiseerd.

Onze buurtbemiddelaars zijn goed getrainde, gemotiveerde vrijwilligers die ervaring hebben met conflictbemiddeling. Ze zijn onpartijdig en neutraal en helpen de buren om zelf een oplossing te vinden. Als de emoties hoog oplopen, brengen zij het probleem weer terug tot de kern.

Bij overlast veroorzaakt door buren of buurtbewoners die je niet alleen kunt oplossen en die van invloed is op je woonplezier en de sfeer in de buurt.

Bij ernstige overlast als gevolg van verslaving, lichamelijk geweld, conflicten in de relatiesfeer, conflicten met instanties en bij ernstige psychische problemen. Bij twijfel altijd bellen!

Zo’n 80 lokale organisaties voor Buurtbemiddeling hebben gezamenlijk één website ontwikkeld, www.problemenmetjeburen.nl.

Op deze site is algemene informatie over de tien meest voorkomende burenproblemen te vinden en worden tips gegeven voor mogelijke oplossingen. Bezoekers worden direct doorverwezen naar de voor hen dichtstbijzijnde organisatie voor Buurtbemiddeling.

Bel of mail voor informatie en advies naar Welzijn Vianen

Coördinator Buurtbemiddeling: Jette Bertels
Telefoon: 0347 374 097 of 06 47 92 02 29
E-mail: buurtbemiddeling@welzijnvianen.nl

Buurtbemiddeling werkt samen met Lekstede Wonen en de Politie.

Hoe ga je met elkaar om nu meer mensen thuis zijn? Hoe voorkom je irritaties en wat kun je doen als je er samen niet uitkomt?

Wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Houd je buren op de hoogte
Je kunt een briefje door de bus doen om aan je buren te vertellen dat de kinderen thuis zijn, dat je gaten in de muur gaat boren of één keer per dag een workout doet met het hele gezin. Vertel wat ze kunnen verwachten, tussen welke tijden het plaatsvindt en dat je je best doet geen extra overlast te geven.

2. Heb begrip voor elkaar
We helpen allemaal de verspreiding van het coronavirus te beperken. Plekken waar veel mensen komen vermijden we, bezoekjes aan familie worden uitgesteld en we blijven zoveel mogelijk binnen. De situatie vraagt om meer begrip voor elkaar want de maatregelen raken ons allemaal.

Wat als je zelf overlast ervaart van de buren?

3. Praat met de buren (via de telefoon)
Heb je op zich goed contact met de buren? Dan kun je ze opbellen. Volg de standaard richtlijnen bij burenoverlast: wacht even tot je boosheid gezakt is, bedenk van tevoren wat je wilt zeggen en heb begrip dat je buren ook liever niet aan huis gebonden zijn. Misschien hebben ze helemaal niet door dat ze overlast veroorzaken, een goed (telefoon)gesprek is het halve begin.

4. Schrijf een neutrale brief
Je kunt een brief schrijven waarin je vertelt wat je ervaart en wat je graag anders zou willen. De ik-vorm werkt het beste: ‘ik werk thuis en vind het lastig om mij te concentreren op mijn werk als jullie muziek hard staat. Kunnen we hier misschien een afspraak over maken?’ In plaats van: ‘jullie muziek staat altijd te hard, kan dit zachter?’ Buurtbemiddeling noemt dit een ‘warme brief’.

5. Kom je er niet uit met de buren?
Dan kun je voor advies en een luisterend oor terecht bij Buurtbemiddeling. Wij kunnen je helpen met het opstellen van een brief aan de buren, luisteren naar je verhaal of voorzien van advies.

Vind je het prettig om met onze coördinator te praten? Dan kun je bellen naar Jette Bertels, 06-47920229, maandag t/m donderdag tijdens kantooruren.